Τα Συστήματα Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων είναι προσανατολισμένα στον έλεγχο των συνολικών συνθηκών που επικρατούν σε μία επιχείρηση τροφίμων ανάλογα με τη μέθοδο παραγωγής που αυτή εφαρμόζει από την παραλαβή πρώτων υλών -επεξεργασία -αποθήκευση και διανομή των τελικών προϊόντων στον καταναλωτή. Βασικός τους στόχος είναι η αναγνώριση των κινδύνων με σκοπό τη μειώση της πιθανότητας εμφάνισης τους στο τρόφιμο και συμβάλουν καθοριστικά στη διοίκηση της κάθε εταιρείας.
Η ανάπτυξη τους απαιτεί έμπειρο προσωπικό που διαθέτει:
- Άρτια επιστημονική γνώση
- Εμπειρία από τις συνθήκες στις ελληνικές επιχειρήσεις
- Πλήρη γνώση της νομοθεσίας που αφορούν τα τρόφιμα και τις συνθήκες υγιεινής των εγκαταστάσεων